top of page

En krøllet succes - vejen til papirblomster

Du kender vores papirblomster og blomster workshops. Men kender du egentlig historien om det fantastiske crepepapir, som jo er udgangspunktet for det hele? Og ikke mindst Florafabulas papirblomster. Det alsidige crepepapir har været en del af vores liv i årtier og har spillet en afgørende rolle i kreative projekter og festdekorationer. Men hvad de færreste ved, er at papirets historie blandt andet trækker tråde til bandager brugt under Første Verdenskrig.


Crepepapiret var fra begyndelsen ikke blot begrænset til festdekorationer. Papiret blev anset som alsidigt og banebrydende stof. Da det første gang blev introduceret i 1890'erne hyldede man materialet med ”de uendelige muligheder”.


Crepepapir brugt til at skabe farverige kostumer
Crepepapir er historisk set brugt til meget andet end papirblomster

Papiret får sit navn fra crêpe-stof, som er kendt for sin karakteristiske krøllede struktur. Crepeprocessen gav materialet styrke, elasticitet og mange anvendelsesmuligheder. Forskellige producenter eksperimenterede hurtigt med forskellige teknikker, fx metalliske belægninger og en iriserende finish, hvilket gav flere innovative og iøjnefaldende designs.


Etikette fra crepepapirfabrikant
Dennisons var blandt de første der fabrikerede crepepapir

I 1897 producerede engelske producenter en palet på 24 farver, men blot et lille årti senere overgik den amerikanske papirfabrik Dennison dette med et overvældende udvalg af hele 134 ensfarvede farver og 28 fortrykte mønstre. Fabrikken påstod samtidigt og måske lidt modigt, at papiret kunne strække sig dobbelt så langt som andre stoffer med samme bredde, hvilket gjorde det til en klog investering. Og fabrikken var tilmed så fræk at lancere reklamen "Det koster så lidt... det betaler sig at smide det væk." Kampagnen var målrettet det fremadstormende forbrugersamfund og fortalte forbrugerne om crepepapirets fortræffelige holdbarhed. Det kunne bruges igen og igen.


Men crepepapiret fandt faktisk også vej ind til medicinalindustrien og under Første Verdenskrig introducerede både Dennison og medicinalfabrikanten Kimberly-Clark en medicinsk serie, der blev markedsført som "kunstig bomuld" og skulle bruges som bandager. Dennisons reklamer proklamerede stolt, at deres crepepapir kunne dække 75 procent af alle behov for kirurgisk bandage.


Farveskala fra crepepapirproducenten Dennisons
Papirblomster kommer i de farver du selv skaber. Der findes flere hundrede unikke farver

Men crepepapiret blev ikke kun brugt til medicinske formål. Det blev også hurtigt populært som materiale til at lave blomsterkreationer. Det var nemlig langt mere holdbart end ægte blomster og kunne bruges til at skabe realistiske og smukke buketter, der kunne holde i årevis.

Bog om papirblomster fra 1920
Siden begyndelsen af det 20 århundrede har man brugt crepepapir til at skabe papirblomster

Historien om crepepapiret er et vidunderligt vidnesbyrd om innovationens og kreativitetens kraft. Det uimodståelige papirs historie er stærkt medvirkede til, at vi i dag har en blomstrende industri med papirblomster og kunstværker fremstillet af papiret med de mange egenskaber.


I dag er crepepapir stadig utroligt populært blandt kreative sjæle, der ønsker at skabe smukke og unikke blomsterkreationer. Det farverige papir kan bruges til alt fra enkle blomsterdekorationer til imponerende store lamper og gopler, og kun fantasien sætter grænser.


Hvis du vil lære at skabe din egen blomsterkreationer i crepepapir, så kom med på en af vores mange workshops. Her får du masser af inspiration til at skabe dine egne smukke papirblomster.52 visninger

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page