top of page

Du kender vores papirblomster og blomster workshops. Men kender du egentlig historien om det fantastiske crepepapir, som jo er udgangspunktet for det hele? Og ikke mindst Florafabulas papirblomster. Det alsidige crepepapir har været en del af vores liv i årtier og har spillet en afgørende rolle i kreative projekter og festdekorationer. Men hvad de færreste ved, er at papirets historie blandt andet trækker tråde til bandager brugt under Første Verdenskrig.


Crepepapiret var fra begyndelsen ikke blot begrænset til festdekorationer. Papiret blev anset som alsidigt og banebrydende stof. Da det første gang blev introduceret i 1890'erne hyldede man materialet med ”de uendelige muligheder”.


Crepepapir brugt til at skabe farverige kostumer
Crepepapir er historisk set brugt til meget andet end papirblomster

Papiret får sit navn fra crêpe-stof, som er kendt for sin karakteristiske krøllede struktur. Crepeprocessen gav materialet styrke, elasticitet og mange anvendelsesmuligheder. Forskellige producenter eksperimenterede hurtigt med forskellige teknikker, fx metalliske belægninger og en iriserende finish, hvilket gav flere innovative og iøjnefaldende designs.


Etikette fra crepepapirfabrikant
Dennisons var blandt de første der fabrikerede crepepapir

I 1897 producerede engelske producenter en palet på 24 farver, men blot et lille årti senere overgik den amerikanske papirfabrik Dennison dette med et overvældende udvalg af hele 134 ensfarvede farver og 28 fortrykte mønstre. Fabrikken påstod samtidigt og måske lidt modigt, at papiret kunne strække sig dobbelt så langt som andre stoffer med samme bredde, hvilket gjorde det til en klog investering. Og fabrikken var tilmed så fræk at lancere reklamen "Det koster så lidt... det betaler sig at smide det væk." Kampagnen var målrettet det fremadstormende forbrugersamfund og fortalte forbrugerne om crepepapirets fortræffelige holdbarhed. Det kunne bruges igen og igen.


Men crepepapiret fandt faktisk også vej ind til medicinalindustrien og under Første Verdenskrig introducerede både Dennison og medicinalfabrikanten Kimberly-Clark en medicinsk serie, der blev markedsført som "kunstig bomuld" og skulle bruges som bandager. Dennisons reklamer proklamerede stolt, at deres crepepapir kunne dække 75 procent af alle behov for kirurgisk bandage.


Farveskala fra crepepapirproducenten Dennisons
Papirblomster kommer i de farver du selv skaber. Der findes flere hundrede unikke farver

Men crepepapiret blev ikke kun brugt til medicinske formål. Det blev også hurtigt populært som materiale til at lave blomsterkreationer. Det var nemlig langt mere holdbart end ægte blomster og kunne bruges til at skabe realistiske og smukke buketter, der kunne holde i årevis.

Bog om papirblomster fra 1920
Siden begyndelsen af det 20 århundrede har man brugt crepepapir til at skabe papirblomster

Historien om crepepapiret er et vidunderligt vidnesbyrd om innovationens og kreativitetens kraft. Det uimodståelige papirs historie er stærkt medvirkede til, at vi i dag har en blomstrende industri med papirblomster og kunstværker fremstillet af papiret med de mange egenskaber.


I dag er crepepapir stadig utroligt populært blandt kreative sjæle, der ønsker at skabe smukke og unikke blomsterkreationer. Det farverige papir kan bruges til alt fra enkle blomsterdekorationer til imponerende store lamper og gopler, og kun fantasien sætter grænser.


Hvis du vil lære at skabe din egen blomsterkreationer i crepepapir, så kom med på en af vores mange workshops. Her får du masser af inspiration til at skabe dine egne smukke papirblomster.60 visninger0 kommentarer

Efteråret er som regel starten på en lang række indendørssysler og aktiviteter. Vores højsæson er derfor i disse måneder. Vi har netop afholdt vores mest besøgte event, nemlig luksussalonen; Blomster og Bobler, på Mejeriet i Torup. Her blev der skabt mange overdådige valmuer og buketter. Altsammen til skønne toner af dygtige Mira Hilli på flyglet og med lækre pause-tapas serveret af Claus i køkkenet. Undervejs nød vi et glas bobler midt i blomsterne i det store skønne Mejeri på landet med højt til loftet, hvor vi traditionelt holder de fleste af vores workshops, med mindre de er private. Mejeriet er et spillested som bliver brugt til mange kunst og kultur arrangementer og emmer af Preben Bøjes skønne skulpturer, som kigger med i rummet.


I weekenden var 18 kursister i alle aldre som ikke havde prøvet at lave crepepapirsblomster før, og jeg skal da lige love for at alle sprang ud i eventyret, helt uden skrupler og der kom hurtigt gang i blomsterværkstedet. Med en koncentration så høj som rundetårn, summede lokalet af flittige bier og en stor produktion af små og store blomster voksede frem. Sjældent har oplevet noget lignende. Jeg synes, at det var så flot :-)


Jeg er stadig helt høj over hvor skønt det gik og I forstår hvorfor, når I ser billederne herunder af alle de smukke blomster som blev kreeret af de flittige kursister på bare 4 timer. Billederne taler for sig selv:Jeg synes altid, at det er helt magisk at se så mange forskellige personlige blomsterudtryk på alle vores workshops. Alle kursisternes blomster er unikke og med så mange forskellige nuancer, former og farver, skabt ud fra den samme skabelon, det samme udgangspunkt og de samme materialer. Så tillykke med de fine blomster til alle jer som allerede har skabt jeres helt egen specielle evighedsblomst.

 

Jeg lovede at liste op hvad vi bruger af materialer på kurserne. Og så lovede jeg også at skrive lidt om de kommende blomtserworkshops. Og fordi at I er så søde at abonnere på Florafabulas nyhedsbrev, skal I også være de første som får nogle fabelagtige deals når I signer jer op på en af vores blomsterkurser. Mere om det senere...


Nu først alt det praktiske info og tips til jer som allerede har købt kits og vil udvide med farver, fixer osv.:


De valmuer, som vi b.la. laver på blomsterworkshops kan kreeres ud af de blomsterkits, som vi har i shoppen og som også kan købes til en særlig pris på vores workshops.

Her er typisk materialer til 5 blomster, med Italiensk crepepapir, blomstertråd, skabeloner til download, samt tilhørende videotutorial, som kan ses og hentes ned på hjemmesiden.


Der er i nogle af kitsene lim, som er den hurtigtørrende Tacky Glue lim. Hvis man har hvid trælim derhjemme, kan det også bruges, det tørrer blot ikke lige så hurtigt.


Farverne vi bruger på kurserne er de klassiske pan pastel, som kan købes på den oprindelige site her. Her kan du også se tutorials om, hvordan farverne bruges.


Du kan også købe dem i DK her, samt lækre kvalitets sakse her: https://penstore.dk

Hvis I køber enkelte farver, så husk også at købe de små pensler. Der er forskellige pan pastel applikators, og I kan også finde dem på penstore, bl.a. en Pan pastel sofft applicator.

Hvis du vil beskytte sin blomst mod at falme i sollyset, hvis den står i en vindueskarm eller et andet sted, hvor du udsætter den for direkte sollys, er det en god ide at spraye med UV spray. Hvis blomsten modsat står et med mere neutral lys, altså ikke i direkte sollys, så behøver man ikke at spraye den. Du kan bl.a. købe en UV spray her.

 

Kommende workshops og en gave til dig


Få et valmuekit helt gratis

Inspireret af weekendens Blomster & Bobler salon, så kan du lige nu få et gratis valmuekit, hvis du bestiller 2 billetter til en af vores blomsterworkshops. Valmuekittet har en værdi af 300 kr. og er den perfekte julegave.


Vores gave tilbud gælder følgende workshops:

Ved bestilling brug koden: Nyhed09 - valmuekittet bliver udleveret på workshoppen.


Kommende blomsterworkshops

Jeg anbefaler, at du altid orienterer dig på vores hjemmeside. Her er de aktuelle workshop listet. I efterårsferien har vi to kurser på henholdsvis 3 og 4 timer d.19. og d. 23. oktober. Til Blomster og Bobler workshoppen vil der traditionen tro være levende musik, tapas og bobler.

Nye blomsterworkshops med inspiration fra Japan

D. 26 november, har vi som noget helt nyt, tilføjet et 6 timers Ikebana-inspireret blomsterarrangement kursus, primært til jer som har været på en workshop før. Jeg synes nemlig, at alle kursister altid siger, at de ikke har tid nok! At tiden flyver! Så hvorfor ikke prøve at forlænge med et par timer mere?


Det har så inspireret mig til at udbyde et lidt mere avanceret eller tidskrævende kursus , da vi med den ekstra tid, udover at skulle lave blomster ud af forskellige skabeloner, også skal arrangere blomsterne i et blomsterarrangement. (Kurset kan selvfølgelig også tilgåes af nybegyndere, men kun hvis man har mod på at fordybe sig i 6 timer.)


Ikebana er en japansk tradition for at lave elegante blomsterarrangementer (ud af levende blomster), hvor blomsterne er samlet i en blomsterfakir og sat i bunden af et fladt fad, typisk.


Det er en meget enkel og elegant blomstertradition og den passer virkelig godt til crepepirsblomsterne.

Det er vigtigt at understrege, at vi blot lader os inspirere af Ikebana-traditionen og ellers bare slår fantasien løs og ser hvad der sker. De nærmere detaljer kan I se her.


Jeg håber at der er nogle som vil synes, at det kunne være skønt at være i kreativt selskab en hel dag. Jeg glæder mig ihverfald utrolig meget.


D. 27 november og d. 11 december har vi juleblomster-workshops med blomstergrene, blomsterlys og nye ideer til den hjemmelavede juletræs-blomsterpynt.


Vi skal også lave juleroser som kan hænges op som julepynt, og vi introducerer søpindsvin i lys og blomsterpynt, så læs mere på hjemmesiden om disse workshops.


Endelige har vi d. 15 januar holder vi nytårstaffel med vores festlige Blomster og bobler arrangement igen.Flere spændende ting fra værkstedet

Jeg vil, som noget nyt, inden længe introducere webinarer, hvor vi online og dykker ned i blomsterkreationerne. Men meget mere om dette i næste nyhedsbrev.


Hvis du har ønsker til eller ideer til blomster, workshops eller andet så skriv endelig til mig på mail hej@florafabula.dk eller på hjemmesiden.


Jeg håber, at vi ses snart. Og til alle jer som har været på kursus, tillykke med jeres blomster og held og lykke med jeres nye blomsterhobby.

23 visninger0 kommentarer
Kom tilbage igen snart
Når indlæg er udgivet, kan du se dem her.
bottom of page